Hej jestem Monika!
Witaj na moim blogu!
Drzemiace-Piekno - Blog Kosmetyczny

Interesują Cię Kosmetyki? Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego reklamowany jako świetny produkt działa tylko powierzchownie? Odpowiedź leży w składzie i to między innymi sprawdzam :). Ponadto znajdziesz tutaj nowości kosmetyczne, recenzje kosmetyków, posty makijażowe, manicure oraz perfumy, którymi uwielbiam się otaczać. Interesują mnie tylko fakty, albo coś działa, albo nie, a cena nie ma tutaj żadnego znaczenia. Nie ma drogi pomiędzy. Gotowa? Sprawdź najnowsze posty poniżej, zajrzyj do menu, wyszukaj za pomocą lupy, a jeśli masz ochotę się ze mną skontaktować w jakiejkolwiek sprawie, kliknij poniżej :)
  • MAKIJAŻ
    Zobacz wszystkie posty o makijażu
    ZOBACZ
  • MANICURE
    Zobacz wszystkie posty o paznokciach
    ZOBACZ
  • PIELĘGNACJA
    Zobacz wszystkie posty o pielęgnacji
    ZOBACZ
  • PERFUMY
    Zobacz wszystkie posty o perfumach, mgiełkach, świeczkach itd.
    ZOBACZ

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?

Naturalne roślinne oleje kosmetyczne są bardzo popularnym składnikiem, którego wszyscy szukamy w składach kosmetyków. Ich stosowanie niesie ze sobą ogrom korzyści dla naszej skóry, włosów czy paznokci. Jednak czy wiecie jaki olej użyć do cery suchej, mieszanej, czy problematycznej? Jakie są rodzaje olei kosmetyczny? Jak stosować oleje, jak działają, jak się je pozyskuje i w końcu, dlaczego ten sam olej kosmetyczny może znacząco różnić się ceną? :)

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?
Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?


Naturalne roślinne oleje kosmetyczne obecne są praktycznie w każdej kategorii kosmetyków. Znajdziemy je w składach wielu kosmetyków drogeryjnych, niszowych, ale także w kosmetykach premium czy w kosmetykach naturalnych. Te ostatnie w dużej mierze bazują na hydrolatach oraz właśnie naturalnych olejach. Wiele z Was pewnie niejednokrotnie sięgało w swojej pielęgnacji skóry po czyste oleje kosmetyczne. Jest ich tak dużo, że czasami ciężko się połapać :). Pisałam Wam już posty opisujące glinki kosmetyczne, hydrolaty oraz kwas hialuronowy. Przyszedł czas na oleje kosmetyczne :).

 Hydrolaty - Czym jest hydrolat? Jak stosować hydrolaty? Jakie są rodzaje hydrolatów?
 Kwas Hialuronowy - Jak stosować kwas Hialuronowy? Jakie są rodzaje kwasu hialuronowego?
 Rodzaje Glinek Kosmetycznych - Jak działają glinki, jak stosować glinki oraz najczęściej popełniane błędy.

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?
Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?

Jak znaleźć dany olej w składzie kosmetyku?


Jeśli choć trochę interesujecie się tym jakie składniki kosmetyków nakładacie na swoją skórę i w minimalnych stopniu zwracacie uwagę na ich zawartość dostrzerzecie, że na pierwszy rzut oka składy kosmetyków są zlepkiem dziwnych, często niezrozumiałych nazw :). To tylko pozory, z czasem z pewnością nauczycie się wyłapywać najważniejsze składniki. Akurat oleje kosmetyczne są tymi, które najłatwiej rozpoznać. Wystarczy szukać "Oil", a to co przed będzie nazwą konkrentego użytego oleju. W 99% przypadków będzie to dobroczynny olej kosmetyczny, ten 1% to np. mineral oil - parafina, pozyskiwana z ropy naftowej, czyli coś, co moim zdaniem warto unikać :).

Jak powstają roślinne oleje kosmetyczne?


Otrzymywanie oleju kosmetycznego wcale nie jest takim prostym procesem, a to w jaki sposób go pozyskano bezpośrednio przekłada się na właściwości, zapach, zawartość składników aktywnych, witamin itp. w danym oleju. W skrócie olej olejowi nie równy i nawet ten sam olej, w zależności od sposobu pozyskania różnić się będzie działaniem ale także i ceną. Zastanawiałyście się kiedyś, dlaczego np. czysty Olej Arganowy w zależności od marki może się znacząco różnić ceną? Może właśnie odpowiedzią jest np. sposób pozyskania? Oczywiście wchodzą tutaj także w grę różne inne czynniki, jak marketing, opakowanie, wielkość produkcji i sam fakt, czy jest się producentem, importerem, czy dystybutorem. Metody pozyskiwania olei kosmetycznych różnią się znacząco w kosztach, a producenci kosmetyków nie mają obowiązku informować nas, jakiego rodzaju oleju użyli. Tak więc olej olejowi nie jest równy i nie w każdym kosmetyku znajdziemy ten sam olej o tych samych właściwościach :).

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?
Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?

Oleje roślinne przeznaczone do wykorzystania w kosmetyce w dużej mierze otrzymuje się metodą fizyczną w prasie śrubowej. W skrócie wrzucamy nasiona, prasa je mieli i miażdży, a pod wpływem nacisku cenny olej spływa z prasy i gotowe :). Aby nie było tak prosto i kolorowo, w ten sposób pozyskuje się olej na dwa sposoby.

 Bez kontrolowania temperatury (tańsza metoda ) - mechaniczna prasa podczas pracy jest w stanie wytworzyć temperaturę ok. 60-100 stopni celcjusza w zależności, jak twarde mamy nasiona/orzechy, a więc oleje także uzyskują wyższą temperaturę i tracą część składników aktywnych, właściwości itp.

 Kontrolując temepraturę (droższa metoda ) - są to tzw. oleje zimnotłoczone. Zasada pozyskiwania jest taka sama, z tym że utrzymuje się temperaturę max. 50 stopni celcjusza. Pozwala to otrzymać wysokiej jakości olej roślinny, utrzymać jego kolor, zapach, kwasy tłuszczowe oraz wszelkie składniki cenne i dobroczynnie działające na naszą skórę.

  Obecnie stosujęsię także metodę ekstrakcji CO2, jest to najnowocześniejsza metoda i najdroższa, ale także naturalna i przyjazna środowisku. Prawdę mówiąc, ledwie w jednym sklepie z półproduktami widziałam tego typu produkty, są droższe, ale i właściwości mają najlepsze.

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?
Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?

Olej rafinowany czy olej nierafinowany? Który wybrać?


  Olej rafinowany - poddawany procesom chemicznym. Rafinacja polega na usunięciu składników naturalnie występujących w olejach. Stosuje się w tym celu temperaturę wysoką do 250 stopni oraz niską do - 30 stopni oraz przemywanie różnymi substancjami chemicznymi, które usuwa się razem z wodą. Jest to cały szereg procesów ( np. dekoloryzacja usuwa naturalny kolor. ), produkt końcowy jest stabilny, odporny na wysoką temperaturę. Nadal ma działanie natłuszczające skórę, jednak jest dużo uboższy w skłaniki aktywne. Olej może być też częściowo rafinowany np. pozbawiony jedynie zapachu bądź koloru.

  Olej nierafinowany - olej wytłoczony na zimno w prasie, nie poddawany obróbce chemicznej. Przepuszczany jedynie przez gęste sita, aby pozbyć się ewentualnych drobinek nasion/orzechów z których powstał. Zachowują wszystkie swoje właściwości, działanie, kolor, zapach oraz składniki aktywne. Olej może być także nierafinowany, zimnotłoczony surowy. Oznacza to, że nie był przepuszczony przez sita i może zawierać drobinki materiału roślinnego.

To, jaki olej roślinny wybrać, zależy od tego, co chcemy otrzymać. W gotowych drogeryjnych kosmetykach, często jest to olej rafinowany, gdyż nie wpływa na formułę kosmetyku zapachem, czy też kolorem. Jeśli macie ochotę stosować którykolwiek olej solo, zdecydowanie lepiej jest kupić ten nierafinowany. W gotowych kosmetykach dużo zależy od całokształtu składu, jednak producenci kosmetyków naturalnych bazują na zimnotłoczonych, nierafinowanych olejach i takie warto doceniać i stosować w swojej pielęgnacji :).

Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?
Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?

Macerat, czym jest macerat? Jak otrzymać macerat?


Macerat w dużym skrócie jest połączeniem materiału roślinnego ( kwiaty, owoce, liście ) z olejem bazowym. Olejem bazowym naczęściej jest olej słonecznikowy, czy też oliwa z oliwek. Proces maceracji polega na zalaniu materiału roślinnego olejem bazowym, odstawienie w temperaturze pokojowej na wiele tygodni. Tak pozostawiony macerat należy co jakiś czas mieszać. Przez ten czas najcenniejsze składniki roślinne przenikają stopniowo do oleju. Macerał łączy więc w sobie właściwości oleju oraz właściwości roślinnych składników aktywnych rośliny ( bądź jej elementów ), które użyto. Macerat swoją nazwę bierze od rośliny, której użyto. Niektóre maceraty są na tyle silne, że zaleca się wykonanie próby uczuleniowej.

Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?



Olej abisyński
Crambe Abyssinica Seed Oil
sucha, dojrzała, do wszystkich typów skóry, skłonna do podrażnień
Olej aloesowy (macerat)
Aloe Barbadensis Leaf Extract, Helianthus Annuus Seed Oil
skóry wrażliwej i podrażnionej.
Olej arganowy
Spinosa kernel oil
każdego rodzaju cery: trądzikowej, wrażliwej, alergicznej, dojrzałej
Olej awokado 
Persea Gratissima (Avocado) Oil
każdego rodzaju cery, a w szczególności suchej, wrażliwej i dojrzałej
Olej jojoba
Simmondsia chinensis seed oil
do każdego rodzaju cery zarówno tłustej i mieszanej, jak i suchej
Olej kokosowy
 Coconut Oil
do każdego rodzaju cery, zwłaszcza do do pielęgnacji skóry suchej i popękanej oraz atopowej
Olej lniany zimnotłoczony
Linum usitatissiumum Seed Oil
przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń
Olej migdałowy
 Prunus amygdalus dulcis oil
odpowiedni dla każdego rodzaju cery, a w szczególności suchej.
Olej monoi  (Tiare)
Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract
 polecany dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej.
Olej neem
Melia Azadirachta Seed (Neem) Oil
polecamy do pielęgnacji skóry trądzikowe, łojotokowej
Olej rycynowy
Ricinus communis seed oil
 odpowiedni dla każdego rodzaju cery
Olej ryżowy
Oryza sativa
do pielęgnacji cery suchej, skłonnej do podrażnień, dojrzałej, delikatnej, mieszanej, mało elastycznej, problematycznej i o nierównym koloryci
Olej Sacha Inchi
Plukenetia Volubilis Seed Oil
polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, wymagającej regeneracji oraz suchej a także podrażnionej
Olej sezamowy
 Sesamum indicum seed oil
odpowiedni dla każdego rodzaju cery, szczególnie suchej i wrażliwej
Olej słonecznikowy
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
 idealnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, jako jeden z nielicznych olei nie zatyka porów, dodatkowo normalizuje wydzielanie sebum.
Olej śliwkowy
Prunus Domestica (Plum) Seed Oil
do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, zniszczonej
Olej tamanu
Calophyllum inophyllum seed oil
przede wszystkim do cery tłustej, trądzikowej i mieszanej.
Olej tsubaki
Camellia Japonica Seed Oil
 pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, zniszczonej,
Olej z amarantusa
Amaranth Seed Oil
dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące, odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery trądzikowej
Olej z białej gorczycy
Sinapis Alba Seed Oil
do pielęgnacji skóry trądzikowej, podrażnionej, skłonnej do niedoskonałości.
Olej z czarnego kminku
Nigella Sativa Seed Oil
 polecany do skóry dojrzałej, trądzikowej i alergicznej.
Olej z czarnuszki
 Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil
do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej - sprzyja gojeniu wyprysków, zapobiega tworzeniu zaskórników, łagodzi stany zapalne, redukuje blizny potrądzikowe.
Olej z jagód goji  (macerat)
Hellianthus Annuus Seed Oil,  Lycium Barbarum Fruit Extract
dla wszystkich rodzajów cer potrzebującym działania regenerującego, nawilżającego, przeciwstarzeniowego oraz antyoksydacyjnego
Olej z kiełków przenicy
Triticum aestivum germ oil
polecany dla cery dojrzałej, suchej, wrażliwej i mieszanej
Olej z kocanki (macerat)
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Helichrysum Italicum (Immortelle) Flower Extract
do pielęgnacji cery naczynkowej, zaczerwienionej, delikatnej i podrażnionej, zasinionej, z wybroczynami podskórnymi, dojrzałej, zniszczonej, z trądzikiem różowatym i pospolitym, z bliznami pourazowymi i potrądzikowymi.
Olej z konopi
Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil
do pielęgnacji każdego typu skóry, w tym również jest bardzp dobrze tolerowany przez cery tłuste, trądzikowe, mieszane, zanieczyszczone.
Olej z krokosza barwierskiego
Carthamus Tinctorius Oil
stosowany jako czysty olejek do ciała, jako dodatek w kosmetykach przeznaczonych dla skóry tłustej z trądzikiem, mieszanej (z tendencją do tłustej), a także przy skórze ze skłonnością do stanów zapalnych.
Olej z marakui
Passiflora Incarnata Oil
cera naczynkowa, trądzikowa
Olej z marchwii (macerat)
Helianthus Annuus Seed Oil & Daucus carota sativa
skóra dojrzała, sucha, a także dotknięta problemamy skórnymi np.. Łuszczyca
Olej z nagietka  (macerat)
Helianthus Annuus Seed Oil, Calendula Officinalis Flower Extract
do pielęgnacji skóry szorstkiej, popękanej,
Olej z nasion aronii
Aronia melanocarpa Seed Oil
doskonały produkt dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej.
Olej z nasion baobabu
Adansonia Digitata Oil
doskonały produkt  dla cery suchej, zniszczonej, ze zmarszczkami
Olej z nasion bawełny
Gossypium (Cotton) Seed Oil
polecany szczególnie dla osób o cerze wrażliwej, przesuszonej i alergicznej
Olej z nasion brokułu
Brassica oleraceae italica (Broccoli) Seed Oil
 do pielęgnacji skóry suchej lub normalnej
Olej z nasion chia
 Chia Seed Oil
doskonałym produktem dla cery tłustej oraz trądzikowej.
Olej z nasion czarnej porzeczki
Ribes nigrum seed oil
naturalny kosmetyk dla cery suchej i dojrzałej, a także problematycznej, wrażliwej i naczynkowej
Olej z nasion kapusty
 Brassica seeds oil
polecany dla cery,trądzikowej,podrażnionej,suchej i zmęczonej,dojrzałej,wrażliwej i naczynkowej
Olej z nasion marchwi
Daucus carota sativa seed oil
 szczególnie polecany dla skóry suchej, dojrzałej, spękanej i szorstkiej
Olej z nasion pachnotki Perilla
 Perilla Ocymoides Seed Oil
szczególnie polecany dla skóry suchej, łuszczącej się, atopowej, dojrzałej z objawami starzenia, tłustej, mieszanej, dotkniętej trądzikiem, pękające
Olej z nasion pietruszki
Carum Parsley Seed Oil
do pielęgnacji skóry dojrzałej, naczynkowej, trądzikowej i tłustej
Olej z nasion pomidora
Solanum Lycopersicum Seed Oil
Solanum Lycopersicum Seed Oil
Olej z ogórecznika
Borage officinalis seed oil
odpowiedni dla każdego rodzaju cery
Olej z orzecha włoskiego
Juglans Regia (Walnut) Seed Oil
dla skóry wrażliwej i dojrzałej.
Olej z orzechów laskowych
Corylus Avellana Seed Oil
Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej, zmęczonej i dojrzałej
Olej z orzechów makadamia
Macadamia temifolia seed oil-
nadaje się do suchej, zniszczonej i podrażnionej cery
Olej z orzechów marula
Sclerocarya birrea (Marula) Kernel Oil
polecanym do pielęgnacji skóry starzejącej się oraz suchej, podrażnionej, ze skłonnością do zaczerwienienia.
Olej z ostropestu
Silybum marianum seed oil
do każdego rodzaju cery, w szczególności do cery tłustej ze skłonnością do trądziku, dojrzałej, zniszczonej słońcem i z przebarwieniami
Olej z owoców dzikiej róźy
Rosa Canina Seed Oil
Może być stosowany w pielęgnacji każdego rodzaju cery, przede wszystkim cery dojrzałej, mieszanej, cery z przebarwieniami i bliznami.
Olej z owoców rokietnika
Hippophae rhamnoides (Seabuckthorn) Berry Oil
Polecany w pielęgnacji cery dojrzałej, ze zmarszczkami, wymagajacej regeneracji.
Olej z pestek arbuza
Citrullus Lanatus Seed Oil
 odpowiedni jest do każdego rodzaju cery, a w szczególności do cery delikatnej i problematycznej, a także z oznakami starzenia.
Olej z pestek czarnego bzu
Sambucus Nigra Seed Oil
 idealny dla skóry suchej i dojrzałej
Olej z pestek czarnej porzeczki
Ribes Nigrum (Blackcurrant) Seeds Oil
Może być stosowany do każdego typu skóry
Olej z pestek dyni
Cucurbita Pepo (Puplin) Seed Oli 
 do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej
Olej z pestek granatu
Punica grantum seed oil
przeznaczony jest do skóry suchej, zniszczonej i dojrzałej, a także podrażnionej i problematycznej
Olej z pestek jabłka
Pyrus Malus (Apple) Seed Oil
skóry problematycznej, dotkniętej łuszczycą oraz innych problemów dermatologicznych
Olej z pestek jagód
Vaccinium myrtillus (blueberry) seed oil
skóry wokół oczu oraz cery naczynkowej i trądzikowej
Olej z pestek jeżyn
Rubus Fruticosus (Blackberry) Seed Oil
bardzo dobry produkt do pielęgnacji skóry delikatnej oraz pod oczami.
Olej z pestek malin
Rubus idaeus seed oil
skórze podrażnionej, przesuszonej, skłonnej do alergi
Olej z pestek moreli
Prunus armeniaca kernel oil
 szczególnie polecany dla cery suchej i wrażliwej.
Olej z pestek opuncji
Opuntia ficus-indica seed oil
zalecany jest osobom o cerze dojrzałej, suchej, wrażliwej, a także tłustej i mieszanej.
Olej z pestek pigwy
Cydonia Oblonga Seed Oil
naczynkowej, podrażnionej, trądzikowej
Olej z pestek truskawki
Fragaria ananassa seed oil
odpowiedni dla każdego rodzaju cery, a szczególnie suchej, trądzikowej i dojrzałej.
Olej z pestek winogrona
 Vitis vinifera seed oil
do każdego rodzaju cery
Olej z pestek wiśni
Prunus Avium Kernel Oil
dla cery suchej, delikatnej, podrażnionej i wymagającej nawilżenia
Olej z róży piżmowej
Musk Rose (Rosa moschata) Seed Oil
polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, zwiotczałej, starzejącej się, z przebarwieniami, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, z egzemą, bliznami potrądzikowymi oraz tłustej i trądzikowej
Olej z wiesiołka
Oenothera Biennis Seed Oil -
cery dojrzałej, starzejącej się, popękanej, naczyniowej, wrażliwej, przesuszonej, normalnej.
Olej z ziaren maku polnego
Papaver Rhoeas (Corn Poppy) seed oil
do skóry suchej, uszkodzonej,
Olej z zielonej herbaty ( macerat )
Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract
pielęgnacji każdego typu cery, zarówno tłustej i trądzikowej, dojrzałej, naczynkowej, cery podatnej na podrażnienia i suchej
Olej z zielonej kawy ( macerat )
Caprilic/ Capric Triglyceride , Coffea Arabica (Green Coffee) Seed Oil
skóry tłustej, trądzikowej, wysuszonej, dojrzałej, podrażnionej i atopowej
Olej żurawinowy
Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil
skóry swędzącej, łuszczącej się czy podrażnionej (np. łuszczyca, wypryski)
Olej Maqui Berry
Aristotelia Chilensis (Maquiberry) Seed Oil
skóry dojrzałych suchych i wrażliwych, zwiotczałych, starzejących się, podrażnionych stosowaniem kwasów i retinoidów


Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery?
Oleje w kosmetykach - Jakie są rodzaje olei kosmetycznych? Jaki olej do jakiej cery? 

Uff, jak widzicie trochę tego jest, a gdybym dodała wszystkie maceraty, lista byłaby jeszcze dłuższa, gdyż macerować można wiele roślin i ich części :). Pamiętajcie, że opis do jakiej skóry / cery polecany jest dany olej, jest tylko wskazaniem szczególnych właściwości danego oleju. Sporą część olei można z powodzeniem stosować do każdego rodzaju skóry w przypadku ciała, natomiast w pielęgnacji skóry twarzy niektóre mogą być za ciężkie i zapychać.

Prawdę mówiąc, chciałam tutaj jeszcze dodać trochę o działaniu, stosowaniu, wskazać kilka zastosowań i skupić się na pielęgnacji skóry twarzy olejami. Jednak ten post i tak jest długi i postanowiłam tę część zostawić na kolejny, który z pewnością się pojawi, jako rozszerzenie tego :).

Ciekawa jestem, jaki jest Wasz ulubiony olej? Znalazłyście tutaj taki, o istnieniu którego nie miałyście pojęcia? :)

Ps. Jeśli znacie olej, którego tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za informację, od razu go dodam :)

Miłego dnia!

Komentarze

  1. O matko ile tych olei. Większej połowy nie znam. Post świetny

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat używam oleje roślinne, dziękuję za kilka podpowiedzi.
    Serdeczności od Kasi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja unikam kokosowego i wszystkich, które są po prostu ciężki dla skóry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskoczył mnie tylko olej z brokułu nie wiedziałam, że z niego też można pozyskać. Ja bardzo lubię stosować w pielęgnacji olejek z pestek granatu, konopny i rokitinikowy😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olei jest trochę, pewnie każdy znajdzie jakiś dla siebie. :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię oleje zwłaszcza w demakijażu. Świetny artykuł, dużo dobrej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię olej nierafinowany kokosowy, u mnie sprawdza się naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy, zapoczątkował u mnie właśnie przygodę z olejami. :)

      Usuń
  7. Lubię korzystać z olei, zazwyczaj dodaję je do kremów. Ostatnio sięgam po olej z róży damasceńskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama również czasami słaby krem wzbogacam o olej. :)

      Usuń
  8. Pierwszym olejem, który wypróbowałam w pielęgnacji twarzy, był olej jojoba i od razu był strzałem w 10 :D Fajnie odżywia skórę, a jednocześnie jej nie zapycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej jojoba jest popularnym olejem, o szerokim zastosowaniu. :) Pewnie ma sporo swoich zwolenników. :)

      Usuń
  9. Bardzo przydatny post, z chęcią będę do niego wracać, kiedy będę "eksperymentować" z kolejnymi olejami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W ostatnich miesiącach bardzo doceniłam działanie olei, w szczególności w pielęgnacji twarzy. Dobrze dobrany olej + kwas hialuronowy są w stanie zastąpić krem do twarzy na noc.

    Moim zdaniem świetny wpis. Świetnie opisałaś i zebrałaś wiedzę o olejach. I nawet ja dowiedziałam się czegoś nowego, bo nie wiedziałam, czym dokładnie jest macerat :) Teraz już wiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Matko, ja o większości nie miałam pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy i przydatny post :) Przyznam szczerze, że sporo jest takich olei, o których istnieniu nie miałam pojęcia i w dodatku nie wiedziałam, że jest ich aż tyle :D

    OdpowiedzUsuń
  13. ja najbardziej lubię olej kokosowy:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo wartościowy wpis, jestem pełna podziwu dla wykonanej pracy. Z pewnością ten wpis może stanowić ułatwienie dla osób które trochę gubią się w tym świecie kosmetyki naturalnej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za profesjonalny i wyczerpujący wpis! 😍 Gratuluję:)))
    Moimi ulubionymi olejami były arganowy, z ogórecznika lekarskiego oraz olej busajna (mieszanka olejów i ekstraktów roślinnych o przepięknym zapachu<3

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam oleje w pielęgnacji ☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny i przydatny post, przyznam, z emoja twarz naj polubiła olej kokosowy. Będę też poddawała ją próbie olejowi z opuncji figowej!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy i przydatny post :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham oleje i stosuję od lat, do całego ciała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O super to teraz będę wiedzieć jakie oleje do mojej skóry wybierać.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny post! Tyle cennej wiedzy. Do zapisania w ulubionych. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziekuje za ta sciage, chetnie bede do niej powracac i poszukam oleju dla swojej skory :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo konkretny wpis - sama nie wiedziałam co z tymi olejami i co do czego, także tym bardziej dzięki, będę do niego zapewne wracać i to nie raz!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Okej, nie miałam pojęcia o istnieniu tak wielu różnych olei! Chociaż to jest dość logiczne - jest wiele roślin, z których da się zrobić olej, więc czemu nie próbować? Ja póki co nie stosuję żadnego oleju solo, ale przymierzam się do kupna. I Twój tekst będzie bardzo pomocny przy wyborze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jeśli już trafiłaś w mój świat, zachęcam Cię do podzielenia się swoją opinią na dany temat.
Jestem pewna, że masz swoje zdanie, być może zupełnie inne niż moje? - podziel się nim ze mną :).
Mój blog to nie darmowa tablica ogłoszeń, jeśli nie widzisz swojego komentarz, a zawierał on link to, prawdopodobnie trafił do spamu.